tiistai 25. maaliskuuta 2014

Tuutoreiden kokemusvaihtoa ja toiseen moduliin valmistautumista


Pauli Iso-Pahkala, Satu Kuningas ja Heli Heimala

Lauantaina pidettiin Tampereella Hyvä! Sydänyhdistys -tuutorien tapaaminen Hämeenmaan Sydänpiirin tiloissa. Paljon kiitoksia lainasta hämäläisille.

 Kokemuksia jaettiin pienryhmissä ja isolla porukalla. Ilmassa oli intoa, hämmennystä, toivoa ja paljon kysymyksiä. Kaikki saapuivat paikalle, joka oli ensimmäinen hyvä merkki. Yhteistä uskoa löytyi siihen että oikealla tiellä ollaan. Sisältöjen materiaalit koettiin osittain kuitenkin liian haastaviksi. Yhteisellä päätöksellä yksinkertaistetaan seuraavaa modulia varten  työkaluja, joita yhdistysvalmennuksissa käytetään.

Yhdistyksiltä kerätty palaute lämmitti, on hienoa että idea yhteisestä prosessista on kirkastunut: vastuuvalmentajat, tuutorit ja yhdistykset ovat kaikki yhdessä oppimassa. Autoritaarinen kouluttaja-koulutettava -aika on ohi.

Kakkosmodulit järjestetään vielä ennen kesää ja tuutorit kokoontuvat seuraavan kerran Jyväskylään 18.5. klo 10-17. Kuulumisia kuitenkin löytää sitä ennen jo täältä.


Tulossa Hyvä! Sydänyhdistys -sivustolle huhtikuun loppuun mennessä
-Yhdistyspalauteyhteenveto
-Pelkistetty valmennusmateriaali yhdistysten omatoimiseen käyttöön
-Facebook-koulutus halukkaille sydänyhdistyksille 9.4. Helsingissä, tiedustelut avoimista paikoista Marika Rosenborgilta, puh. 045 6362519. Koulutus on ilmainen ja kahvit tarjotaan.




Aaro Järvelä ja Marika Rosenborg
 
























keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Terkkuja Keski-Suomesta!

Raimo innostaa kuulijoita
Alkuaan oli tarkoitus järjestää 3 tutorin voimin valmennustilaisuudet Keskisen alueen kuudelle valmennukseen mukaan lähteneelle yhdistykselle yhdessä. Neuvonpidon jälkeen suunnitelmasta luovuttiin osin pitkien matkojen ja osin kustannussyistä. Pohjanmaan Moduli I:n valmennustilaisuus pidettiin Seinäjoella ja Keski-Suomen Karstulassa.  Nyt Karstulassa pidetyn tilaisuuden jälkeen voin todeta, että ratkaisu jakaa tilaisuudet oli todella oikeaan osunut.

Keski-Suomen valmennus pidettiin 8.3.2014 ”Kopesten” kotimaisemissa ja siihen osallistuivat Jyväskylän, Karstulan ja Keuruun sydänyhdistysten edustajat. Salme oli järjestänyt meille oivat kokoustilat Karstulan kunnantalolta. Alkuesittelyssä todettiin monella osallistujalla olevan yhteyksiä Karstulaan. Oli synnytty, käyty koulua, riiuulla – tansseissa ja olipa joku ollut paimenenakin. Tässäkö syy siihen, että vaikka osa porukasta tapasi toisensa ensimmäistä kertaa, alusta lähtien ilmapiiri oli välitön ja keskusteleva. Siis oivat lähtökohdat valmennukselle.


Karstulassa kehitettiin sydänyhdistyksiä yhdessä
 
Löysimme porukalla paljon haasteita, joita olimme kokeneet yhdistystyössä. Pyrimme kartoittamaan ne asiat, jotka toimivat ja viimeksi, mutta ei vähäisempänä – mitä parasta erityisesti sydäntyössä. Esille tulleisiin asioihin osin paneuduttiin päivän aikana Jyrkin ja Reijon tekemien loistavien diojen pohjalta. Välillä kävimme pienen kävelylenkin päässä ruokailemassa Irene ja Konsta Heinon säätiön omistamassa rakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa. Samalla tutustuimme samaisen rakennuksen toisessa kerroksessa olevissa tiloissa, joissa paikallisille yhdistyksille mm. sydänyhdistys on entisiin hotellin majoitustiloihin järjestetty lähes ilmaiset niin kokoontumis- kuin toimistotilat. Todella mainio ratkaisu.
 
Päivän aikana tuli paljon kysymyksiä, vastauksia osallistujat palautteiden perusteella odottivat varmasti enemmän. Toivottavasti viimeistään vuoden loppupuolella, osataan vastata ja saadaan konkreettisia malleja toiminnan eteenpäin viemiseksi.
 
Ennen kotimatkaa tutustuimme kunnantalon alakerrassa olevaan näyttelyyn, jossa oli  kierrätysmateriaaleista valmistettuja teoksia. Innokkaana kotimatkalle ja paljon odotuksia on olemassa seuraavalle kokoontumiselle 10.5.2014 Jyväskylässä.
 
terv. tuutori Rami

Teksti: Raimo Peltovuori
Kuvat: Raimo Peltovuori ja Tapani Kalenius
 
 
 
 
 
 

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kun sinä onnistut, minäkin onnistun


"Haluan kehittää..." "Me oomma ajatellu..." .."kaverin kans" ... "innostus" ... "aktiivisuus"...


Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirissä oli tiivis tunnelma.
Nämä kommentit aloittivat keskisen alueen Hyvä! Sydänyhdistysvalmennuksen Seinäjoella. Kysymyksenä esitimme jokaiselle läsnäolevalle osallistujalle tuutor-kollegani Raimon kanssa: "Miksi olet tänään täällä?" Olimme vastauksista erittäin ilahtuneita jo valmennusta käynnistäessä. Sunnuntaina paripäiväisen rupeaman päätyttyä olimme vielä iloisempia.

Alun kommenteista voi havaita mukaan hakeutuneiden yhdistysten asennetta, innostusta ja kehittymishalukkuutta. Juuri tätä olemme myös tuutoreina jakamassa ja kokemassa. Kaiken runsaan aineiston ja informaation keskellä onnistuimme viikonlopun aikana kokemaan sen, mikä mielestämme on vapaaehtoistoiminnassa parasta: Innostusta ja yhdessä tekemisen iloa, joka porukan kasvaessa moninkertaistuu!


Ilona Vieri ahkeroi
Paljon haasteita, useita ratkaisuja sekä monia hyviä käytäntöjä kokosimme yhdessä valmennusviikonlopun kotiinviemisiksi. Jaoimme samankaltaisia kokemuksia ja löysimme yhteisiä tavoitteita. Annoimme ja vastaanotimme palautetta, joista keskeisimpänä tuli esiin se, kuinka antoisaa yhdistyksen kehittäminen nimenomaan vertaisryhmässä on. "Yhteisöllisyys", "vertaiskokemukset", "jaetut mielipiteet" olivat palautteiden parasta antia.
Työpari Raimo ja Kaija-Leena





Kun sinä onnistut, minäkin onnistun. Me onnistuimme sitoutumaan ja innostumaan. Tulkaa muutkin mukaan!

Teksti:Kaija-Leena Kristola, Keskisen alueen tuutori

Kuvat: Raimo Peltovuori, Keskisen alueen tuutori ja Marika Rosenborg